Home Hírek Nagy kihívást jelent a digitális oktatás

Nagy kihívást jelent a digitális oktatás

458

Nagy kihívást jelent a digitális oktatásra való átállás városunkban is. A március 16-án életbe léptetett kormánydöntés alapján valamennyi általános-, illetve középiskolában bevezették a tantermen kívüli munkarendet. Az ehhez szükséges technikai feltételek azonban nem mindenhol adottak – írja az ozd.hu.

A tantermen kívüli oktatással kapcsolatban jelent meg tájékoztató az Oktatási Hivatal honlapján a napokban. A köznevelésért felelős államtitkár levelében elsősorban a szülőkhöz, gondviselőkhöz fordult, amelyben köszönetét fejezte ki gyermekük otthoni tanulásának támogatásáért. Ezen túl részletesen beszámolt az elmúlt időszak ez irányú tapasztalatairól, illetve ajánlásokat is megfogalmazott. Ezeket az érdeklődők az Oktatási Hivatal honlapján találhatják meg. A rendkívüli helyzetre a pedagógusoknak gyorsan kellett reagálniuk, és az is nagyon fontos, hogy tapasztalataikat, ötleteiket folyamatosan megosszák egymással.

„Az intézményünkben az első három nap tulajdonképpen arról szólt, hogy a pedagógusoknak tartottunk folyamatosan továbbképzéseket a digitális módszertani lehetőségekről. Ami nagyon jól sikerült. Most a Kréta mellett ugye, mert az az elsődleges felület, mi a Google Classroom-ot használjuk, s ezen mennek tulajdonképpen ki a feladatok. A különböző interaktív tananyagok a gyermekek számára, illetve ezen keresztül is kapjuk vissza az elkészített házi feladatokat” – mondta a lapnak Kozupné Tóth Bianka, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

Az igazán nagy munka a pedagógusok számára leginkább a feladatok kijavítása, ami sok időt vesz igénybe. Szerencsére azonban a napközis tanárok jelentős segítséget nyújtanak ebben. Az átállás nem volt mindenhol zökkenőmentes, hiszen az ahhoz szükséges technikai feltételek nem minden háztartásban állnak rendelkezésre. Ezt a problémát ismerte fel egy ózdi egyesület is, amely a napokban indított kezdeményezésével az ilyen gonddal küzdő családoknak igyekszik segítséget nyújtani.

„Szeretnénk gyűjtést szervezni magánemberektől, cégektől, a város vezetőitől, bármilyen titulussal rendelkezik az illető. Komputert, laptopot. Nem egy erőművet szeretnénk előállítani a gyerekeknek, csak olyan hagyományos, akár régebbi laptopoknak, komputereknek a felajánlását várjuk, amivel online lehet tanulni” – emelte ki a lapnak Balog Zoltán, a Hunnia Gyermekei Íjász és Hagyományőrző Egyesület alelnöke.

A kezdeményezők az elmúlt években partnercégeiktől, illetve az önkormányzat testületi tagságától is sok segítséget kaptak a Hunnia Gyermekei Kézművestábor megszervezésére. Ezt azonban a koronavírus járvány miatt nem tartják meg idén. Az anyagi segítségre azonban most is szükségük van, hiszen a digitális oktatásra való átállás, megfelelő eszköz hiányában sok diáknak jelent problémát. Különösen azoknak a középiskolásoknak, akik érettségi előtt állnak. Az egyesület alelnöke ezért arra kéri a lakosságot, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák a kezdeményezést. Ezzel kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken tájékozódhatnak az érdeklődők.

Telefon: 06-30/213-8167
E-mail: hunniagyermekei@gmail.com

forrás: ozd.hu

 

Hozzászólás