Home Hírek Népszerű gyógyszerek válnak vénykötelessé

Népszerű gyógyszerek válnak vénykötelessé

851
Fotó: Kígyó Gyógyszertár / Facebook

Az Országos Gyógyszerészeti-és Élelmiszer-egészségügyi Intézet tájékoztatása szerint, az utóbbi években az Európai Gyógyszerügynökség felülvizsgálta az ibuprofén és dexibuprofén hatóanyagok előnyeit és kockázatait. A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy az ibuprofén magas, 1200 milligramm feletti napi összdózisa fokozza a szív-érrendszeri események kockázatát (stroke, trombózis, infarktus), viszont az ennél alacsonyabb napi adag nem emeli a kockázatot.

Az ibuprofén alkalmazásával kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében csak azok a készítmények maradhatnak továbbra is vény nélkül kaphatók, amelyeknek megengedett legmagasabb napi adagjuk 1200 milligramm. (Ilyenek a 200 és 400 milligramm ibuprofén tartalmú tabletták, folyékony gyógyszerformák, kombinációs készítmények).

Azonban az olyan készítmények, amelyeknél a biztonságos napi dózis túllépésének veszélye fokozott, azaz a:

 600 és 800 milligrammos ibuprofén, valamint a 300 milligramm dexibuprofén tartalmú készítmények vénykötelesek válnak május 1-től.

Fotó: Kígyó Gyógyszertár / Facebook

Ezeknek a gyógyszerkészítményeknek a biztonságos alkalmazásához orvosi kontrollra van szükség, hiszen ismerni kell a beteg kórtörténetét, fel kell mérni a kardiovaszkuláris rizikófaktorokat és ezek figyelembevételével kell meghatározni a gyógyszer adagját és a kezelés időtartamát.

 

forrás: borsodihir.hu

Hozzászólás