Vegán tormás sajtkrém

Gazdag, krémes és enyhén csípős ízű, tökéletes szendvicsekhez, krékerhez vagy zöldségcsíkokhoz. Az alábbi recept egyszerű és gyorsan elkészíthető, így bármikor élvezheted ezt a finom és egészséges pástétomot.
Hozzávalók:
1 csésze (150 g) natúr, előre áztatott kesudió (legalább 4 órán át, de ideális esetben egy éjszakán át áztatva)
1/4 csésze (60 ml) víz (szükség szerint több, a kívánt állag eléréséhez)
2 evőkanál tápióka keményítő vagy más sűrítőanyag (opcionális, ha sűrűbb krémet szeretnél)
2 evőkanál tápláló élesztőpehely, a sajtos ízért
1-2 evőkanál friss torma reszelve, ízlés szerint (vagy ízlés szerint tormakrém)
1 evőkanál almaecet vagy citromlé
1 teáskanál fokhagymapor
Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
1 teáskanál mustár vagy dijoni mustár (opcionális, a mélység és pikantéria növelésére)
Elkészítés:
Kesudió előkészítése: az áztatott kesudiót alaposan öblítsd le, majd csepegtesd le.
Alapkrém elkészítése: egy magas teljesítményű mixerben vagy konyhai robotgépben keverd össze az előre áztatott kesudiót, a vizet, a tápióka keményítőt (ha használod), a tápláló élesztőpelyhet, az almaecetet vagy citromlevet, a fokhagymaport, sót és borsot. Keverd simára és krémesre. Ha szükséges, adj hozzá több vizet, hogy a kívánt állagot elérhesd.
Torma hozzáadása: miután a krém sima és krémes, add hozzá a frissen reszelt tormát (vagy tormakrémet) és a mustárt (ha használod). Keverd össze, amíg jól el nem keveredik. Ízlés szerint állítsd be a torma mennyiségét, attól függően, hogy mennyire szereted az erős ízeket.
Ízesítés finomítása: kóstold meg a sajtkrémet, és szükség szerint állítsd be a só, bors, vagy torma mennyiségét. Ha szereted a pikánsabb ízeket, egy kis extra mustárral vagy almaecettel/ citromlével fokozhatod az ízét.
Hűtés: az ízek összeéréséhez tedd a sajtkrémet néhány órára a hűtőbe. Ez lehetővé teszi, hogy a krém kissé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás: tálald a vegán tormás sajtkrémet friss zöldségcsíkokkal, krékerrel vagy kenheted szendvicsekbe. Tökéletes választás piknikekhez, partykhoz vagy csak egy gyors nassolnivalóhoz.
Ez a vegán tormás sajtkrém nem csak ízletes, hanem tápláló is, köszönhetően a kesudióban található egészséges zsíroknak és a tápláló élesztő vitamin- és ásványi anyag tartalmának.
Jó étvágyat kívánok ehhez a finom és különleges ételhez!